[SV] Livsmedel för en orolig mage

svartkummin-olja-nigella-sativa-livsmedel-orolig-mage

Några vanliga symptom på orolig mage är gaser, magknip och uppkördhet. Om du känner igen dig i detta kan det vara så att din mage behöver en paus från mat som är svårsmält. Det är ofta väldigt individuellt vilka livsmedel som passar våra magar men det finns några livsmedel som fungerar bra för de flesta och här kommer exempel på några av dem.

En bra tarmhälsa är grundläggande för att övriga kroppen också ska må bra. Därför är det viktigt att ta reda på vad som passar just din mage. Alla är vi unika och våra magar reagerar givetvis olika på olika typ av livsmedel. Besväras du av problem med magen är det viktigt att du tar reda på vad som påverkar just din mage negativ - men också positivt!

Aloe Vera

Att Aloe Vera är bra för huden är vida känt vid det här laget men visste du att det även kan användas för att lindra halsbränna och magont? Aloe Vera verkar även renande och kan hjälpa till att rensa bort slaggprodukter från tarmen. Se upp så att du inte får i dig för mycket bara eftersom det även har en laxerande effekt.

Bananer

Bananer är snällt för magen och innehåller kalium vilket är bra för kroppen om du haft problem att äta.

Fänkål

Fänkål är rik på antioxidanter och ämnen som kan minska gaser. Om du har problem med gaser kan du prova att tugga på en bit färsk fänkål eller äta en tesked med fänkålsfrön.

Ingefära

Ingefära kan stilla illamående. Prova att göra en kopp ingefära te genom att skiva eller riva lite ingefära och låta det dra i hett vatten i ca 10 min. Sila bort ingefäran och drick!

Mynta

Mynta kan lindra gaser och hjälpa vid magknip. Ett tips är att dricka te gjort på mynta. Om du upplever halsbränna av detta kan du istället välja ett kamomillte som även det kan ge liknande effekt.

Rostat bröd

Har du haft magbesvär kan en rostad macka vara lätt att få i sig. Toppa den gärna med något nyttigt pålägg för att få upp energinivån. Den rostade ytan på brödet sägs verka lugnande på magen.

Ris

Eftersom ris är lättsmält och ökar upptaget av vätska är detta ett bra livsmedel att få i sig om man har diarré.

Yoghurt

Om du gått igenom en antibiotikakur kan magen lätt komma i obalans. Då är osötad yoghurt med tillsatt probiotika bra att få i sig. Probiotika tillför hälsosamma bakterier och hjälper till att återställa tarmfloran.

Äppelcidervinäger

Om PH-värdet i magen är i obalans kan man uppleva magbesvär och vid dessa tillfällen kan äppelcidervinäger hjälpa. Denna fermenterade juice gjord på äpplen är full av B- och C-vitamin och är väldigt näringstät. En matsked äppelcidervinäger blandat med honung och hett vatten gör susen för magen!

 

(Photo by Oz Seyrek on Unsplash)

Share this post