[SV] Bästa maten mot cancer

nigellasativa-basta-maten-mot-cancer

Följ tallriksmodellen

Det är back to basics, vi får inte glömma tallriksmodellen!

En balanserad kost med två tredjedelar växtbaserad kost och en tredjedel proteinkälla, gärna baljväxter eller plantbaserat kött.

Med animaliskt kött är det extra noga att det inte bör överskrida det rekommenderade intaget, utan ska max stå för en tredjedel av måltiden.


Ät hela regnbågen

Att äta hela spektrumet färg av frukt och grönt gör gott för kroppen!

Gröna bladgrönsaker är rika på fiber, folat, and karoten.

Dessa kan bidra att skydda mot oral, lung, hud och magcancer bland annat.

Blåbär är antioxidantrika superbär, medan de röda hallonen och jordgubbarna innehåller fytokemikalier såsom ellagsyra & antioxidanter som är kan motverka cancer.

En färgglad måltid av frukt och grönt kan hjälpa mot övervikt och på så sätt även där motverka cancer.

Ica har gjort en lista på färgstark mat.


Den exotiska örten

Svartkummin och svartkumminolja, även kända som nigellafrön är den exotiska örten med antiinflamatoriska och antioxidantiska egenskaper.

Användningen av denna medicinalväxt dateras långt tillbaka i tiden och nämns i Bibeln och av profeten Mohammed att vara ett mirakelfrö!

Forskningen av de goda effekterna fröna har hos människor pågår just nu, och det kan vara värt att ta en närmare titt på alternativet att boosta försvaret med dessa frön.

De antioxidantrika fröna hjälper kroppens celler att förnyas och repareras genom att stärka cellväggarna.

Svartkummin är föriövrigt återställande vid solskador och förebygger hudens åldrande, så vad den kan göra mot cancer väntar forskningen spänt på att bevittna.


Drick te

Te, framförallt grönt te har under många studier visat goda läkande effekter.

Lever, bröst och prostata celler tycks skyddas av denna gröna dryck. Den har även läkande effekt på hud och lungor.


Plantbaserad kost

Ät en hälsosam kost som innehåller mycket grönt och frukt (minst 500 gram frukt och grönt per dag). Och undvik processat kött.

Bönor — phytochemicals skyddar kroppens celler

Bär såsom hallon och jordgubbar — phytochemical, ellagic acid & antioxidanter.


Vindruvor — men inte vin!

Alkohol har visats öka cancerrisken, så säkrast är att inte dricka överhuvudtaget. Om man ändå väljer att dricka så rekommenderas det att göras i måttliga mängder, 70 cl vin för kvinnor och 150 cl vin för män per vecka.

Röda och mörka vindruvor innehåller resveratrol i skalet vilket är en antioxidant och växtpolyfenol, som har visat sig förebygga cancer.

Forskning pågår för att ta reda på mer om fördelarna men några studier visar att det bland annat behandlat koloncancer och minskar tumörer i brösten och prostatan.


Tillagat med kärlek

Friterat, grillat och stekt kött från djur under höga temperaturer skapar cancerogena ämnen i köttet.

Även att tillaga grönsaker på för hög temperatur eller länge bryter ner de nyttiga näringsämnena som kroppen skulle kunna ha nytta av. Att ånga grönsaker är bättre än att steka hårt. Kött ska man helst koka eller tillaga i ugn.

 råkost.se kan man läsa mer om man är intresserad av att tillaga sin mat under 42 grander, vilket kan vara cancerförebyggande!


Socker

Socker är inte än bevisat vara den direkta boven till cancer.

Men höga insulinnivåer, övervikt och fetma har visat sig ha ett samband, och dessa uppkommer bland annat från socker.

Socker kan även förhindra upptaget av nyttiga ämnen i kroppen, som i sin tur kan hjälpa förebyggandet av cancer.

Frukt och bär är ett alternativ då fruktsocker är hälsosammare för kroppen och lättare att bryta ner än raffinerat socker, såsom strösocker.

Tillsammas med att undvika alkohol, transfetter från animaliska produkter och halvfabrikat vilket även inkluderar just socker, så kan man hålla sig i god form och det är känt för att förebygga cancer.


Share this post