[NL] Wat jou helpt kanker te bestrijden op een natuurlijke wijze?

kanker-nigellasativa-zwarte-komijn-blauwebessen

Het is onmogelijk voor eten om kanker te voorkomen of compleet te genezen. Echter, kan het eten van het juiste voedsel zeker een verschil maken. Zo is het raadzaam om een balans te vinden van tweederde plantaardig voedsel en een derde dierlijk proteïne op je bord. Volgens het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek (AICR) is dit zogenaamde “New American Plate” een belangrijk middel om kanker te bestrijden. In dit artikel wordt toegelicht welke zeven soorten voedsel kunnen bijdragen aan de bestrijding van kanker.

1. Blauwe bessen

De Universiteit van Missouri-Colombia, in de Verenigde Staten, heeft een studie uitgevoerd naar het effect van blauwe bessen op bestraling bij baarmoederhalskanker. Nu is het belangrijk hierbij te verduidelijken dat we het hier hebben over de blauwe bes en niet de bosbes. Door de bestraling te combineren nam het aantal kankercellen met wel 70 procent af, tegenover twintig procent wanneer enkel bestraling werd toegepast. En dat niet alleen, ook remde de blauwe bessen de ontwikkeling van kankercellen. 

2. Zwarte komijnolie

Zwarte komijnolie, ookwel nigella sativa, wordt gezien als een belangrijk middel om kanker te bestrijden. Meerdere studies hebben aangetoond dat zwarte komijnolie effectief is tegen kankers als bloedkanker, borstkanker, darmkanker, pancreaskanker, longkanker, huidkanker, fibrosarcoom, nierkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker. Ook heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) twee patenten verleend waarbij nigella sativa olie betrokken wordt bij de behandeling van kanker, het voorkomen van de bijwerkingen van chemotherapie tegen kanker en ter versterking van het immuunsysteem. 

3. Koolgroenten

Koolsoorten zijn groenten als spruitjes, Chinese kool, witte kool, paksoi, broccoli, bloemkool, boerenkool, savooiekool en rode kool. Deze groenten bevatten vitamine C, vitamine A en mangaan. Daarnaast bevatten ze ook sulforafaan, wat eigenschappen bevat tegen kanker. Zo toont een studie aan dat sulforafaan de groei van kankercellen aanzienlijk remt en celdood in darmkankercellen stimuleert. Een andere studie toont aan dat sulforafaan in combinatie met genisteïne (een stof in sojabonen) de ontwikkeling van borstkanker aanzienlijk kan remmen. Sulforafaan remt ook histondeacetylase (HDAC), een enzym dat de ontwikkeling van kankercellen bevordert.  

4. Wortelen

Wortelen bevatten meerdere belangrijke voedingsstoffen als vitamine K, vitamine C en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze ook hoge hoeveelheden betacaroteen. Betacaroteen wordt door je lichaam namelijk omgezet naar vitamine A, een provitamine die een cruciale rol speelt bij het ondersteunen van het immuunsysteem en borstkanker en prostaatkanker kan bestrijden. Het is wel belangrijk in de gaten te houden hoeveel betacaroteen je binnenkrijgt, gezien te hoge hoeveelheden juist de kans op longkanker kan verhogen bij zware rokers en mensen die met asbest werken. 

5. Walnoten

Volgens het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek (AICR) zijn alle soorten noten goed voor de bestrijding van kanker. Echter zijn wetenschappers meer overtuigd van de kwaliteiten van walnoten dan andere noten. Walnoten bevatten namelijk pedunculagin, die het lichaam omzetten in urolithin, wat weer borstkanker tegengaat. Daarnaast kan het eten van walnoten de kans op dikkedarmkanker met wel 200 procent verkleinen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Connecticut. 

6. Extra vierge olijfolie

Olijfolie staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen die erin zitten. Meerdere studies hebben zelfs bewezen dat olijfolie kan helpen met de bestrijding van kanker. In extra vierge olijfolie zit namelijk het stofje oleocanthal, dat kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Het is wel belangrijk te vermelden dat alleen extra vierge olijfolie deze stof bevat. Olijfolie die kwalificeert als extra vierge heeft geen effect op de kankercellen. 

7. Allium

Onder allium wordt bijvoorbeeld knoflook, prei, ui en bieslook verstaan. Vooral knoflook en uien worden vaak genoemd wanneer het over kankerbestrijding gaat. Hierbij geldt: hoe meer hoe beter. Zo wees het Asia Pacific Journal of Clinical Oncology uit dat volwassenen die grote hoeveelheden allium groenten aten, wel 79% minder kans hadden op het krijgen van darmkanker dan volwassenen die dit niet deden. 

Er is veel meer onderzoek naar welk eten kanker veroorzaakt, dan welk eten kanker kan bestrijden. Hoewel onderzoek naar het tegengaan van kanker doormiddel van eten nog zeer pril is, zijn bovenstaande resultaten zeer veelbelovend. Daarnaast is het eten van een gebalanceerd dieet vol vers fruit, groenten en goede vetten belangrijk voor je algehele gezondheid.

Iemand anders helpen?

Voel je vrij om dit artikel door te sturen naar mensen die er baat bij zouden kunnen hebben of het op een andere manier op prijs zouden kunnen stellen🎗️🎗️

Photo by Mae Mu on Unsplash

Share this post