[NL] De voordelen van zwarte komijn (Nigella sativa)

zwarte-komijn-voordelen

Zwarte komijn is een relatief onbekend middel dat steeds meer populariteit geniet. Er zouden namelijk vele voordelen aan het consumeren van zwarte komijn zitten. Hieronder lichten we een aantal gevallen toe waarbij men zich vaak afvraagt of zwarte komijn dit positief kan bevorderen, of zelfs genezen. 

Hoe kan zwarte komijn u helpen met uw diabetes?

Er zijn vele wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van zwarte komijn op type 1 en type 2 diabetes. Zo hebben verscheidende studies geconcludeerd dat het dagelijks consumeren van zwarte komijn resulteert in een lagere bloeddruk en het insulineniveau van het bloed op pijl houdt. Daarnaast helpt het ook om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. In 2018 rapporteerde het Journal of Ethnopharmacology dat zwarte komijn een algemeen anti-obesitaseffect heeft. Zo resulteerde een studie waarbij vrouwen drie gram zwarte komijnzaad per dag consumeerde dat deze groep veel sneller gewicht kon verliezen dan een groep die geen zwarte komijn innam. 

Naast de directe impact van zwarte komijn op diabetes, heeft het ook invloed op complicaties die geassocieerd worden met diabetes. Een voorbeeld hiervan is dat zwarte komijn ontstekingen vermindert

Bij type 2 diabetes is de vethuishouding verstoord, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het lichaam verhoogt. Er zijn vele studies afgenomen, die concluderen dat zwarte komijn ervoor kan zorgen dat het cholesterol verlaagt

Tevens kan diabetes de nieren beschadigen, ook wel diabetische nefropathie genoemd. Er zijn studies afgenomen die erop duiden dat zwarte komijn de nieren kan beschermen

Kan zwarte komijn HIV genezen?

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening en tevens het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte aids. Er is nog geen geneesmiddel voor HIV. Er is echter wel al effectieve behandeling van HIV mogelijk, waarbij je niet ziek zal zijn en anderen niet zal kunnen besmetten. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat zwarte komijn helpt bij de genezing of onderdrukking van HIV. Echter, zijn er wel positieve verhalen die op het internet circuleren. Er is echter nog verder onderzoek nodig om het daadwerkelijke effect van zwarte komijn op HIV vast te stellen.

Wel is zwarte komijn erg goed voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt door HIV enorm aangetast, waardoor mensen die besmet zijn met HIV sneller vatbaar zijn voor levensbedreigende aandoeningen als infecties en kanker.  

Als u bang bent dat u HIV hebt, is het belangrijk u zo snel mogelijk te laten testen. Als u reeds positief getest bent voor HIV is het belangrijk altijd het advies van uw dokter op te volgen. Zwarte komijn kan gebruikt worden terwijl u andere medicatie gebruikt maar houdt altijd het advies van uw dokter aan. Zwarte komijn is een voedingssupplement, geen vervangende medicatie. 

Kan zwarte komijn u helpen zwanger te worden?

Zwarte komijn wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel dat kan helpen om de vruchtbaarheid te verhogen. Voor mensen die proberen een kind te krijgen, kan zwarte komijn zomaar de nodige natuurlijke boost zijn. Studies hebben aangetoond dat zwarte komijn bij mannen de spermakwaliteit kan doen verbeteren en het aantal zaadcellen kan doen toenemen. 

Bij vrouwen heeft zwarte komijn niet een direct effect op de vruchtbaarheid. Echter kan zwarte komijn wel helpen met menstruele problemen. Zo kan het de menstruele cyclus reguleren en helpen bij verschillende gynaecologische problemen als menstruatieontlading en baarmoederproblemen. Deze problemen kunnen invloed hebben op de kans om zwanger te worden. 

Een ander voordeel van zwarte komijn is dat het de bloedsomloop bevordert door de onverzadigde vetzuren die aanwezig zijn in zwarte komijn. Dit zorgt ervoor dat de geslachtsdelen goed doorbloed blijven. 

Daarnaast staat zwarte komijn bekend als een afrodisiacum. Zwarte komijn verhoogt het libido, wat een grotere kans op zwangerschap kan betekenen.  

Kan ik zwarte komijn gebruiken als ik vijf maanden zwanger ben?

Het wordt over het algemeen afgeraden zwarte komijn te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is mogelijk dat zwarte komijn ervoor kan zorgen dat de baarmoeder geen of minder snelle weeën teweeg kan brengen. Er is echter heel weinig onderzoek naar de invloed van zwarte komijn op de zwangerschap gedaan. Zwarte komijn wordt veelal door zwangere vrouwen gebruikt maar om te besluiten of het raadzaam is om zwarte komijn te gebruiken wordt aangeraden een verloskundige of gynaecoloog raad te plegen. 

Vele vrouwen worstelen met een te lage melkproductie tijdens het borstvoeding. Er zijn veel positieve ervaringen van vrouwen met een verhoogde melkproductie na het gebruik van zwarte komijn. Er is echter ook op dit vlak nog weinig wetenschappelijke informatie beschikbaar. Ook bij het borstvoeding raden we aan een verloskundige of gynaecoloog raad te plegen.

Het wordt afgeraden zwarte komijn direct aan baby’s te geven en pas door kinderen ouder dan twee jaar te laten consumeren. Er is nog nader onderzoek nodig om te kunnen concluderen of zwarte komijn een positief, dan wel negatief effect kan hebben op baby’s. 

Helpt het gebruik van zwarte komijn om beter te slapen?

Slapeloosheid is een veelvoorkomende kwaal bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen tussen de 18 en 25 jaar lijdt meer dan een kwart van de vrouwen aan slapeloosheid. Hierbij kan gedacht worden aan moeilijk in slaap komen, maar ook lastig doorslapen of eerder wakker worden dan gewenst. Een continu gebrek aan slaap kan zorgen voor lagere concentratie, vergeetachtigheid, gewichtstoename, gezondheidsproblemen, hoofdpijn, lager libido, depressie en meer. Zwarte komijn heeft een positieve invloed op het slaapvermogen. Terwijl zwarte komijn een energieboost geeft aan het begin van de dag, zorgt het voor een rustgevend effect voor het slapengaan. Hierdoor zal men minder piekeren en minder bezorgd zijn voor het in slaap vallen. Daarnaast bevat zwarte komijn acetylcholine, een stof die de remslaap bevordert. De remslaap zorgt voor verhoogde hersenactiviteit, leervermogen en dromen. De remslaap is voornamelijk belangrijk voor mentale gezondheid. Door een lange en diepe remslaap, zal je uitgerust wakker worden. 

Het is heel gemakkelijk zwarte komijn toe te voegen aan uw dieet door het door deeg te mengen, over uw salade te sprenkelen of door sausjes te mengen. Zo kunt u het in originele vorm of als olie kopen bij online en offline natuurwinkels. 

Share this post