[NL] 6 manieren om mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren en het zaadcellenaantal te verhogen

male infertility onvruchtbaarheid

Als u en uw partner vruchtbaarheidsproblemen hebben, weet dan dat u niet de enige bent. Onvruchtbaarheid komt vaker voor dan u zou denken.

Ongeveer één op de zes stellen kampt met onvruchtbaarheid, waarbij het bij één op de drie stellen alleen met de mannelijke partner te maken heeft.

Hoewel onvruchtbaarheid niet altijd te behandelen is, zijn er enkele dingen die u kunt doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Vruchtbaarheid kan soms al verbeterd worden door een gezond dieet, supplementen en veranderingen in de levensstijl.

Dit artikel somt enkele van de belangrijkste leefstijlfactoren, voedingsmiddelen, voedingsstoffen en supplementen op die in verband zijn gebracht met verbeterde vruchtbaarheid bij mannen.

Wat is mannelijke onvruchtbaarheid?

Vruchtbaarheid verwijst naar het vermogen van mensen om zich voort te planten zonder medische hulp. Bij mannelijke onvruchtbaarheid is de kans klein dat een man zijn vrouwelijke partner zwanger maakt. Dit hangt meestal af van de kwaliteit van zijn zaadcellen.

Soms wordt onvruchtbaarheid in verband gebracht met seksueel functioneren en soms met spermakwaliteit. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Libido, ook wel bekend als geslachtsdrift of lust. Libido is iemands verlangen om seks te hebben. Voedingsmiddelen of supplementen die het libido verhogen, worden afrodisiaca genoemd.
 • Erectiestoornissen, ook wel bekend als impotentie. Een erectiestoornis is wanneer een man geen erectie kan krijgen of behouden.
 • Het aantal zaadcellen. Een belangrijk aspect van de spermakwaliteit is het aantal of de concentratie van zaadcellen in een bepaalde hoeveelheid sperma.
 • Motiliteit van het sperma. Een essentiële functie van gezonde zaadcellen is hun vermogen om te zwemmen. De beweeglijkheid van het sperma wordt gemeten als het percentage bewegende spermacellen in een spermamonster.
 • Testosteron-niveaus. Een laag testosterongehalte, het mannelijke geslachtshormoon, kan bij sommige mannen verantwoordelijk zijn voor onvruchtbaarheid.

 

Onvruchtbaarheid kan meerdere oorzaken hebben en kan afhangen van genetica, algemene gezondheid, conditie en ziekten.

Daarnaast zijn een gezonde levensstijl en voeding belangrijk. Sommige voedingsmiddelen en voedingsstoffen worden geassocieerd met grotere vruchtbaarheidsvoordelen dan andere.

Hier bespreken we zes door wetenschap ondersteunde manieren om het aantal zaadcellen te verhogen en de vruchtbaarheid bij mannen te verbeteren.

1. Sport regelmatig

Naast dat het goed is voor uw algemene gezondheid, kan regelmatig sporten de testosteronniveaus verhogen en daarbij de vruchtbaarheid verbeteren.

Studies tonen aan dat mannen die regelmatig sporten hogere testosteronspiegels en een betere spermakwaliteit hebben dan inactieve mannen.

Te veel lichaamsbeweging kan daarentegen juist averechts werken, omdat dit mogelijk de testosteronniveaus kan verlagen. Door de juiste hoeveelheid zink binnen te krijgen, kunt u dit risico minimaliseren.

Als u zelden sport maar uw vruchtbaarheid wilt verbeteren, zorg dan dat lichamelijk actiever worden een van uw topprioriteiten is.

2. Probeer zwarte komijnolie

Zwarte komijnolie (nigella sativa) is olie gemaakt van de nootmuskaatbloem. Deze olie wordt al eeuwen gebruikt om gezondheidsproblemen te genezen. Onderzoek toont aan dat het innemen van zwarte komijnolie ook kan bijdragen aan een verbeterde spermakwaliteit.  Zo toonde een gecontroleerd onderzoek onder mannen met abnormaal sperma en onvruchtbaarheid aan dat het innemen van zwarte komijnolie de motiliteit van de spermacellen kan verbeteren en de hoeveelheid spermacellen kan verhogen.

Een andere studie concludeerde ook dat zwarte komijnolie een positief effect heeft op de voortplantingsorganen en seksuele hormonen. De antioxidanten in de olie beschermen mogelijk de spermacellen tegen schade. Er zijn echter nog meer onderzoeken nodig om definitief te concluderen of zwarte komijn bijdraagt aan verbeterde vruchtbaarheid onder mannen.

3. Neem fenegriek-supplementen

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een populair kruid voor zowel in de keuken, als in medicijnen.

Bij een onderzoek onder 30 mannen die vier keer per week krachttraining deden, werden de effecten van het dagelijks innemen van 500mg fenegriekextract geanalyseerd. De mannen ervoeren significant verhoogde testosteronspiegels, kracht en vetverlies, vergeleken met mannen die een placebo kregen.

Een andere studie bij 60 gezonde mannen gedurende zes weken, toonde aan dat het dagelijks innemen van 600mg Testofen (een supplement gemaakt van fenegriekzaadextract en mineralen) het libido, de seksuele prestaties en kracht verbeterde.

Deze bevindingen werden bevestigd door een ander, groter onderzoek bij 120 gezonde mannen. Het dagelijks innemen van 600mg Testofen gedurende drie maanden verbeterde de erectiefunctie en de frequentie van seksuele activiteit. Daarnaast verhoogde het supplement de testosteronniveaus aanzienlijk.

Houd er rekening mee dat al deze onderzoeken fenegriek-extracten hebben onderzocht. Het is onwaarschijnlijk dat fenegriek zelf, hetgeen dat wordt gebruikt bij het koken en in kruidenthee, even effectief is.

4. Neem voldoende zink

Zink is een essentieel mineraal dat in grote hoeveelheden voorkomt in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, eieren en schaaldieren. Het innemen van voldoende zink is een van de hoekstenen van de mannelijke vruchtbaarheid.

Observationele studies tonen aan dat een lage zinkstatus of zinkdeficiëntie geassocieerd wordt met lage testosteronniveaus, slechte spermakwaliteit en een verhoogd risico op mannelijke onvruchtbaarheid. Het nemen van zinksupplementen daarentegen, verhoogt de testosteronniveaus en het aantal zaadcellen bij mannen met een laag zinkgehalte.

Bovendien kunnen zinksupplementen de verlaagde testosteronniveaus verbeteren die gepaard gaan met overmatige hoeveelheden intensieve training.

Gecontroleerde onderzoeken moeten deze observatiebevindingen bevestigen.

5. Neem Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een geneeskrachtig kruid dat al sinds de oudheid in India wordt gebruikt.

Studies suggereren dat ashwagandha de mannelijke vruchtbaarheid kan verbeteren door de testosteronniveaus te verhogen. Een onderzoek onder mannen met een lage hoeveelheid zaadcellen toonde aan dat het nemen van 675mg ashwagandha-wortelextract gedurende drie maanden, de vruchtbaarheid aanzienlijk verbeterde.

Specifiek verhoogde het nemen van ashwagandha het aantal zaadcellen met 167%, het spermavolume met 53% en de beweeglijkheid van het sperma met 57%, vergeleken met de niveaus aan het begin van de studie. Ter vergelijking: slechts minimale verbeteringen werden waargenomen bij degenen die een placebobehandeling kregen. Verhoogde testosteronniveaus kunnen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze verbeteringen.

Een studie onder 57 jonge mannen die een krachttrainingsprogramma volgden, toonde aan dat het dagelijks consumeren van 600mg ashwagandha-wortelextract de testosteronniveaus, spiermassa en kracht aanzienlijk verhoogde in vergelijking met een placebo.

Deze bevindingen worden ondersteund door observationeel bewijs dat aantoont dat Ashwagandha-supplementen het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van het sperma, de antioxidantstatus en de testosteronniveaus kunnen verbeteren.

6. Eet macawortel

Het gebruik van macawortel-supplementen kan het libido verbeteren, evenals de vruchtbaarheid en seksuele prestaties.

Macawortel is een populair plantaardig voedsel dat zijn oorsprong vindt in centraal Peru. Traditioneel wordt het reeds gebruikt vanwege het vermogen om het libido en de vruchtbaarheid te verbeteren. Verschillende onderzoeken bij mannen toonden aan dat het nemen van 1,5-3 gram gedroogde macawortel gedurende een periode van maximaal drie maanden het zelfgerapporteerde seksuele verlangen of libido verbeterde.

Studies suggereren ook dat macawortel de seksuele prestaties kan verbeteren. Bij mannen met milde erectiestoornissen verbeterde de zelfgerapporteerde erectiefunctie en het seksueel welzijn door het innemen van 2,4 gram gedroogde macawortel gedurende twaalf weken. Het nemen van 1,75 gram maca-wortelpoeder gedurende drie maanden verhoogde ook het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen bij gezonde mannen.

Deze bevindingen zijn gedeeltelijk bevestigd, maar de onderzoekers merkten op dat het bewijs zwak is en dat er meer onderzoek nodig is voordat definitieve beweringen kunnen worden gedaan.

Daarnaast lijkt macawortel de hormoonspiegels niet te beïnvloeden. Het nemen van 1,5-3 gram macawortel per dag gedurende drie maanden had geen effect op testosteron- of andere reproductieve hormonen bij gezonde, vruchtbare mannen.

Andere tips

Veel dingen kunnen de vruchtbaarheid helpen verhogen, maar wat voor u werkt, hangt af van de oorzaak van uw vruchtbaarheidsproblemen. Houd er ook rekening mee dat vruchtbaarheid en libido meestal hand in hand gaan met uw algemene gezondheid.

Om deze reden zal alles wat uw algehele gezondheid verbetert, waarschijnlijk uw vruchtbaarheid verhogen.

Hier zijn 8 aanvullende tips om de vruchtbaarheid en het aantal en/of de kwaliteit van uw sperma te verbeteren:

 • Leid een gezonde levensstijl. Ongezonde leefstijlpraktijken schaden uw algehele gezondheid, inclusief de vruchtbaarheid.
 • Val af. Extra gewicht dragen wordt geassocieerd met onvruchtbaarheid. Als uw arts vermoedt dat gewicht mogelijk verband houdt met uw onvruchtbaarheid, bespreek gewichtsverlies dan als een van uw gezondheidsdoelen.
 • Beperk uw alcoholgebruik. Vermijd zwaar alcoholgebruik, gezien dit de testosteronniveaus kan verlagen en de kwaliteit van het sperma kan verminderen.
 • Zorg voor voldoende foliumzuur. Enkele studies tonen aan dat een lage inname van foliumzuur de kwaliteit van het sperma kan aantasten.
 • Zorg voor voldoende slaap. Voldoende slaap krijgen is van vitaal belang voor het behoud van uw gezondheid. Beperkte of overmatige slaap is ook in verband gebracht met een slechte spermakwaliteit.
 • Snack op walnoten. Het eten van veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals walnoten, lijkt de vruchtbaarheid ten goede te komen.
 • Overweeg supplementen. Antioxidant-supplementen lijken ook te werken. Er zijn aanwijzingen dat co-enzym Q10 de kwaliteit van het sperma verbetert.
 • Eet niet te veel soja. Soja is rijk aan isoflavonen, die worden geassocieerd met een lagere spermakwaliteit.

Samengevat

Onvruchtbaarheid komt vrij vaak voor en treft veel mannen wereldwijd. Als u vruchtbaarheidsproblemen heeft, kunt u zich richten op het verbeteren van uw algemene gezondheid. Veel van de hierboven genoemde tips zijn belangrijke componenten van een gezonde levensstijl.

Er is geen gegarandeerde oplossing, maar als tekorten aan voedingsstoffen of lage testosteronniveaus een factor zijn, is de kans groot dat deze levensstijltips kunnen helpen.

Share this post